Aandacht, informatie en inspiratie

Kanker is een ingrijpende ziekte. Het zet je wereld op zijn kop. ’t Praethuys is een plek om even tot jezelf te komen. Je kunt er ontspannen, informatie vinden, deelnemen aan een activiteit of gewoon je verhaal vertellen. ’t Praethuys is vier dagen in de week geopend. Je kunt zonder afspraak binnenlopen. We weten dat de drempel om binnen te komen hoog is, maar als je het niet probeert dan weet je het niet. Neem iemand mee als je het lastig vindt om alleen te komen.

Heb je net gehoord dat je kanker hebt? Zit je nog middenin de behandeling? Heeft je partner kanker? is je vader of moeder ziek? Gaat je opa of oma binnenkort overlijden? Ben je leerkracht en word je in de klas met kanker geconfronteerd? Kom kijken wat wij voor je kunnen betekenen!Altijd wel een groep die bij je past


Kidsclub Pardoes


Pardoes is de groep voor kinderen (6-12 jaar) die met kanker te maken hebben( gehad).

Elke 1e en 3e woensdag van de maand kunnen de kinderen tussen 14.45 en 16.15 uur terecht op de Praethuyszolder. Het is een superfijne groep!

Talk2Gether


Voor jongeren met een vader of moeder, opa, oma, broer of zus met kanker. Talk2gether, iets voor jou?

Met andere jongeren van (12-18 jr.), samen praten over wat je meemaakt als je vader of moeder kanker heeft of overleden is aan kanker. Over alle veranderingen in je leven. Waar je tips krijgt. Een veilige plek, waar je elkaar begrijpt omdat je in hetzelfde schuitje zit. Zie hier een filmpje over Talk2Gether.

Club 1835


“Een half woord is genoeg!”
Praten en luisteren met mensen in de leeftijd van 18 t/m 35 jaar die hetzelfde hebben meegemaakt, dat is wat de groep Jong volwassen in eerste instantie wil bieden.

Rouwen om het verlies van een dierbare, verlies van iemands gezondheid, of misschien wel je eigen gezondheid is hard werken en het kost veel energie.


Lotgenotengroep Nabestaanden


Elke eerste donderdag van de maand is er van 19.30 tot 21.30 uur een speciale inloopavond voor nabestaanden. Wil je praten over rouwverwerking met gelijkgestemden? Dat kan in ’t Praethuys, een warme, vertrouwde plek waar mensen naar je luisteren. Voor vrouwen én mannen. Op een vrijblijvende manier in contact komen met lotgenoten, waarbij je je verhaal kunt delen en ervaringen kunt uitwisselen.

Lotgenotengroep Borstkanker


Leven met en na borstkanker kan een pittige klus zijn. “Het leven lijkt soms wel alleen om kanker te draaien”, aldus een van onze gasten.

Lotgenotengroep Mensen met uitzaaiingen


Voor mensen met een uitgezaaide vorm van kanker organiseert ’t Praethuys jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Misschien heb je vragen en wil je daarover in gesprek met anderen. Vragen over wel of geen behandeling bijvoorbeeld, over omgaan met tegenslagen, maar ook over het hier en nu. Waar haal je kracht uit? Hoe blijf je zo goed mogelijk op de been?

Lotgenotengroep Prostaatkanker


Prostaatkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker; het betreft zo’n 10% van alle diagnoses.  Dat wil dus zeggen dat er veel lotgenoten zijn. En allen hebben te maken met de bekende gevolgen, zowel medisch als emotioneel, seksueel als sociaal. Het is dan heel goed en soms zelfs geruststellend om te horen hoe medepatiënten daarmee omgaan.

De prostaatkankergroep komt iedere tweede dinsdagochtend van de maand bij elkaar. Zie voor actuele data de Activiteitenkalender.


Zingen voor plezier


Twee keer in de maand wordt er op maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur gezongen. Zingen staat voor: je hoofd leegmaken, je stem laten horen en genieten van het samenzijn.

Je bent even niet met kanker bezig! Zingen is voor velen een prima manier van ontspannen.

Wandelen


Eens in de twee maanden is er op zondagmorgen een wandeling voor en met nabestaanden. Wandelen is: met elkaar oplopen en op ontspannen wijze delen en uitwisselen van ervaringen en emoties.

Samenkomst in ’t Praethuys is om 10.00 uur met een kopje thee of koffie. Na de wandeling is er in ’t Praethuys een kopje soep en gelegenheid om nog wat na te praten.
Je kunt altijd iemand meenemen als je het moeilijk vindt om alleen te komen.

Speksteen


Creatief en ontspannend bezig zijn, is een van de speerpunten van ‘t Praethuys. Bovendien is vormgeven aan een stuk speksteen heel dankbaar en leuk werk. Het gaat relatief makkelijk en het eindresultaat zal je versteld doen staan. Bijkomend voordeel: het is een prima manier om je hoofd leeg te maken. De workshop is op de woensdagen twee keer in de maand van 10.00 tot 12.00 uur.