"Aandacht, informatie en inspiratie"

Inloop 't Praethuys in Alkmaar

Kanker is een ingrijpende ziekte. Het zet je wereld op zijn kop. ’t Praethuys is een plek om even tot jezelf te komen. Je kunt er ontspannen, informatie vinden, deelnemen aan een activiteit of gewoon je verhaal vertellen. ’t Praethuys is vier dagen in de week geopend. Je kunt zonder afspraak binnenlopen. We weten dat de drempel om binnen te komen hoog is, maar als je het niet probeert dan weet je het niet. Neem iemand mee als je het lastig vindt om alleen te komen. Heb je net gehoord dat je kanker hebt? Zit je nog middenin de behandeling? Heeft je partner kanker? Is je vader of moeder ziek? Gaat je opa of oma binnenkort overlijden? Ben je leerkracht en word je in de klas met kanker geconfronteerd? Kom kijken wat wij voor je kunnen betekenen!

Inloop 't Praethuys in Castricum en Heerhugowaard

                             hhw praethuys.jpg
Voor sommige mensen is Alkmaar een brug te ver. Daarom organiseert ’t Praethuys één keer per maand een inloopochtend op een buitenlocatie. De eerste donderdag van de maand op Dorpsstraat 23 in Castricum (10.00 u. - 12.00 u.) en de derde dinsdag van de maand op de locatie van Fysiotherapiepraktijk Ann Taveirne, Umbriellaan 7-9 in Heerhugowaard. (9.30 u. -12.30 u.) Ook hier kun je vrij binnenlopen. Onze eigen deskundige vrijwilligers zijn aanwezig om aandacht en informatie te geven en je te inspireren. Voor alle andere bijeenkomsten en activiteiten kun je in Alkmaar terecht.

Voor meer info Fysiotherapiepraktijk Ann Taveirne klik op deze link

Bijeenkomst Gynaecologische kanker


In samenwerking met de Stichting Olijf organiseren we met regelmaat een bijeenkomst voor vrouwen met gynaecologische kanker. In deze groep kunnen vrouwen die met deze vorm van kanker te maken hebben (gehad) met elkaar in contact komen. Onder het genot van een kop koffie of thee kan je herkenning vinden en ervaringen delen. De bijeenkomsten zijn om de twee maanden op maandagavond van 19.30 uur - 21.30 uur. Het is op themabasis en er is een vaste gastvrouw van ’t Praethuys aanwezig.
Je bent van harte welkom.

Speksteen


Creatief en ontspannend bezig zijn, is een van de speerpunten van ‘t Praethuys. Bovendien is vormgeven aan een stuk speksteen heel dankbaar en leuk werk. Het gaat relatief makkelijk en het eindresultaat zal je versteld doen staan. Bijkomend voordeel: het is een prima manier om je hoofd leeg te maken. De workshop is op de woensdagen twee keer in de maand van 10.00 u.-12.00 u. Materiaalkosten: € 3,50 per keer en aanmelden is noodzakelijk. Voor de data zie onze agenda.

Bijeenkomst voor mensen met uitzaaiingen


Voor mensen met een uitgezaaide vorm van kanker organiseert ’t Praethuys jaarlijks een aantal bijeenkomsten. Misschien heb je vragen en wil je daarover in gesprek met anderen. Vragen over wel of geen behandeling bijvoorbeeld, over omgaan met tegenslagen, maar ook over het hier en nu. Waar haal je kracht uit? Hoe blijf je zo goed mogelijk op de been? Wil je meer weten over deze groep, bel even met 't Praethuys. Aanmelding voor deze groep wordt op prijs gesteld. 

Zingen


Twee keer in de maand wordt er op maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur gezongen. Zingen staat voor: je hoofd leegmaken, je stem laten horen en genieten van het samenzijn.
Je bent even niet met kanker bezig! Zingen is voor velen een prima manier van ontspannen. Wil je ook meedoen kom dan naar 't Praethuys. Als tegemoetkoming van de kosten vragen wij een kleine bijdrage.
 

Club "1835" Een half woord volstaat om begrepen te worden...


Als je met kanker wordt geconfronteerd ben je vaak verdrietig, boos en in verwarring. Misschien kun je je niet goed concentreren, voel je niks en vind je eigenlijk dat je verdrietig zou moeten zijn. Of je voelt je schuldig. Het klopt niet, het is niet eerlijk, het slaat nergens op, maar het gebeurt. Praten en luisteren met jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt en die net zo oud zijn als jij kan enorm opluchten. Club1835 is elke laatste woensdag van de maand en bestaat uit jongeren die zelf kanker hebben en uit jongeren met een ouder of partner met kanker.

De bijeenkomsten zijn iedere laatste woensdagavond van de maand van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Nabestaanden inloop


Elke eerste donderdag van de maand is er van 19.30 - 21.30 uur een speciale inloopavond voor nabestaanden. Wil je praten over rouwverwerking met gelijkgestemden? Dat kan in 't Praethuys, een warme, vertrouwde plek waar mensen naar je luisteren. Voor vrouwen én mannen. Op een vrijblijvende manier in contact komen met lotgenoten, waarbij je je verhaal kunt delen en ervaringen kunt uitwisselen. Je ontmoet andere mensen die weten wat je doormaakt, die begrijpen wat jij voelt. Moeilijk om de eerste keer binnen te stappen? Neem gerust iemand mee die je tot steun kan zijn. Elke maand is er een ander thema, waarover we met elkaar van gedachten wisselen. Na afloop is er gelegenheid om nog wat na te praten. Aan deze avonden zijn geen kosten verbonden en aanmelden is niet noodzakelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Nabestaanden en wandelen


Eens in de twee maanden is er op zondagmorgen een wandeling voor en met nabestaanden. Je kunt altijd iemand meenemen als je het moeilijk vindt om alleen te komen. Wandelen is: met elkaar oplopen en op ontspannen wijze delen en uitwisselen van ervaringen en emoties.
Samenkomst in 't Praethuys is om 10.00 uur met een kopje thee of koffie. Daarna wordt er gewandeld, een wandeling van ongeveer anderhalf uur. Afstand en tempo zijn afhankelijk van de deelnemers, dus iedereen kan meelopen. Na de wandeling is er in 't Praethuys een kopje soep en gelegenheid om nog wat na te praten. Sluiting van het geheel is om ongeveer 13.00 uur. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Jonge nabestaanden, met of zonder kinderen


Jonge nabestaanden hebben vaak specifieke vragen. Wat doet het verlies met mijzelf? En als je kinderen hebt; hoe kan ik blijven opvoeden? Zijn de reacties van mijn kinderen normaal? Wil je andere jonge nabestaanden ontmoeten? Kom dan eens op de derde woensdag van de maand van 14.45 tot 16.15 uur naar 't Praethuys. De kinderen worden opgevangen op onze Praethuyszolder in onze kindergroep "Pardoes". Deze groep is voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is een mooie gelegenheid om andere jonge nabestaanden te ontmoeten in de sfeervolle huiskamer van 't Praethuys. In een veilige omgeving kun je met elkaar ervaringen uitwisselen of gewoon luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Natuurlijk ben je ook welkom als je geen kinderen hebt of als je kinderen op de middelbare school zitten. Elk jaar wordt een aantal speciale activiteiten georganiseerd voor jonge nabestaanden. Activiteiten mét de kinderen, alléén voor de kinderen én ook alleen voor de moeders en vaders.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze middagen en aanmelden is niet verplicht. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.